Nu ska jag berätta allt det jag inte berättat om mina försök att få vård. Som sagt har jag varit lite vag. Det var för att jag ville ge dem en chans till att göra rätt. Och med dem menar jag Neurokirurgiska kliniken på Karolinska.
Men låt mig ta allt från början.
I slutet av februari remitterades jag dit för första gången. Så jag har alltså kämpat för att få komma dit och prata med dem i åtta månader nu. I februari hade jag fått diagnosen craniocervical instability av läkaren i New York, men hade ingen rapport än. Naiv som jag var trodde jag det skulle räcka med att allt framgick i remissen. Där stod det att jag haft kontakt med läkaren i New York via Skype, och att han på mina MR-bilder såg att jag har denna instabilitet. Jag tänkte att bilderna var ”bevis” nog, och att kirurgerna på Karolinska också skulle se att det inte stod rätt till när de tittade på dem.
Efter några veckor ringde jag dit för att höra om de fått remissen och när de skulle kalla mig. Naiv som jag var så fanns det inte i min värld att jag inte skulle få komma dit. Men det var just vad sjuksköterskan informerade mig om. Att de inte skulle ta emot mig. Att en neurokirurg och en radiolog hade tittat på MR-bilderna, och att det inte var något fel på min nacke. Att de inte kunde operera när det inte fanns något som indikerade att jag behövde det.
Jag förstod ingenting, men sa att om de inte kunde operera mig så kunde de ju remittera mig till New York där de gör sådana operationer. Men det kom inte på fråga eftersom det inte var något fel på min nacke. Jag erbjöd mig då att skicka dem information om Craniocervical instability, samt att kirurgen kunde få se mitt Skype-samtal med läkaren i New York som jag har inspelat. För där förklarar han ju precis vad som är fel. Hon skulle prata med kirurgen och återkomma.
Nästa gång vi pratade var jag inte lika naiv längre. Jag frågade igen om jag kunde få visa Skype-samtalet, men hon sa att kirurgen inte ville se det då han tyckte det var för privat (?)
Men får jag skicka information till honom då? frågade jag. Men sjuksköterskan sa nej. Det fick jag inte.
Jag fick alltså inte skicka information om min diagnos till dem.
I juni fick vi ett brev från kirurgen på Karolinska. I det stod det ungefär samma sak som sjuksköterskan sagt till mig. Att förutom några ”mindre buktande diskar mellan C5-C7 ” så var det inget fel på min nacke eller rygg.
Efter att vi varit i New York i somras och fått diagnosen bekräftad skickade vi information till dem ändå. Rapporter från New York och vetenskapliga artiklar om Craniocervical instability. När vi sedan varit nere i Barcelona kompletterade vi med bedömningen därifrån, och ett dokument som i detalj visar hur mätningarna gjorts och hur det fastslår instabiliteten. Så man kan säga att det är svart på vitt vad som är fel.
De två kirurgerna vi träffade i Barcelona heter Dr. Bartolomé Oliver och Dr. Vincec Gilete. De arbetar på Teknon hospital. Om nu någon undrar över dessa läkarens kompetens så lägger jag in ett litet axplock från Dr. Olivers CV längst ner i det här inlägget.
Men visst är det märkligt att tre olika kirurger, på två olika kontinenter, diagnostiserat mig med samma sak – om det nu är så som Karolinska hävdar, att det inte finns några som helst tecken på instabilitet i den craniocervikala övergången?
Vad menar Karolinska egentligen? Att dessa tre läkare ljuger? Att dessa tre kirurger är inkompetenta och har feldiagnostiserat mig, alla med samma felaktiga diagnos?
Jag vet inte. Den enda jag får prata med är en sjuksköterska och det sista jag hörde var att jag skulle få ett brevsvar från kirurgen där. Han håller inte riktigt med dessa läkare, sa hon. Mycket märkligt då denna diagnos inte är en bedömningsfråga, utan faktiskt ställs efter radiologisk fynd.
Anledningen till att vi har försökt så mycket med just Karolinska är för att de är de enda som skulle kunna remittera mig direkt till Barcelona och operationen jag behöver.
Dr. Bartolomé Oliver
- Direktör vid Neuroinstitut Oliver-Ayats på Teknon Medical Center (sedan 2002)
- Koordinator för neurokirurgi och fakultetsmedlem vid Teknon Medical Center sedan starten (1994)
- Co-direktör vid Center för hjärntumörer på Teknon Medical Center(sedan 1998)
- Chef för neurokirurgen vid sjukhuset Hospital Mutua de Terrassa (2002-2012)
- Chef för neurokirurgiavdelningen vid sjukhuset Hospital de Sant Pau, Barcelona (1994-2002)
- Ordförande (president) för The European skull base society 2003-2005
- Fler än 150 publicerade artiklar i nationella och internationella tidskrifter, samt kapitel i böcker.
För privat?! Suck. Vet inte vad jag ska skriva ens.
Jag vet … Försökte faktiskt fråga vad han menade med det men fick inget riktigt svar. Svårt när man bara får prata med nån sorts mellanhand hela tiden.
Ja, herregud…! Mycket sk.t har man hört från Karolinska men detta är ju helt obegripligt. Jag tycker att det är jättetråkigt att när det skrivs/+i Tv o radio om sjukvården så handlar det nästan alltid om begångna fel. Själv har jag fått- och får- jättebra vård, men det här borde du ju verkligen ” gå ut” med!!! 24 miljarder… vad hjälper det när människor blir bemötta på detta fullständigt nonchalant sätt ?
Håller tummarna att det ska ordna sig tillslut ! Chris
Jag försöker nå ut med det på alla möjliga sätt. Hoppas någon ska nappa på att skriva om det snart. Håll tummarna!
Kram <3